Новини LB Logistics
Сім способів, як ми покращуємо свій емоційний інтелект
news-item1

Сім способів, як ми покращуємо свій емоційний інтелект (EQ).

Для чого це робити? Щоб ви могли розвинути глибші відносини.

Є багато доказів того, що емоційний інтелект може мати серйозний вплив на продуктивність роботи. Працівники з високим емоційним інтелектом працюють краще, користуються кращими стосунками, випробовують краще психологічне благополуччя і частіше фізично стають здоровими.

Модель емоційного інтелекту містить чотири частини:

  1. Сприймайте емоції в собі та інших точно.
  2. Використовуйте емоції для полегшення мислення.
  3. Розуміти емоції, емоційну мову та сигнали, передані емоціями.
  4. Управління емоціями для досягнення конкретних цілей.

Сім способів почати покращувати ЕQ вже сьогодні.

1. Обмежте проведення часу за екраном.

Витрачаючи забагато часу на цифрові пристрої, погіршуються ваші відносини. У романтичних стосунках, наприклад, наявність смартфона, присутнього під час спільного проживання, може знищити довіру та гальмувати близькість.

Розглянемо можливість здійснення цифрового детоксикації кожен раз на час. Протягом кількох днів, без вашої електроніки, здатність читати чужі емоції може зробити чудеса.

2. Позначайте свої емоції.

Хоча наші емоції впливають на кожне прийняте нами рішення, люди рідко говорять про почуття. Насправді, багатьом людям зручніше казати такі речі: "У мене комок у горлі" або "У мене були метелики у животі", а не сказати, що вони почуваються тривожними або сумними.

Практикуйте маркування своїх емоцій реальними словами почуттів, так як розчарованість та тривожність. Не обов'язково повідомляте про те, як ви себе почуваєтеся, але важливо самостійно перевіряти себе кілька разів щодня, щоб помітити, як ви себе почуваєте.

3. Подумайте, як ваші емоції впливають на ваше судження.

Коли ви будете знати, як ви себе почуваєте, подумайте, як ці емоції впливають на ваші думки та поведінку. Якщо ви сумніваєтеся, ви можете недооцінювати свої шанси на успіх, або ви можете поступитися на початку переговорів, тому що ви боїтеся, що ви не зможете уникнути відмови.

Точно так само, якщо ви захоплюєтесь можливістю, ви можете переоцінити свої шанси на успіх. Ви можете ризикувати, не вивчивши потенційні недоліки чи наслідки.

4. Визначте, чи є ваші почуття другом або ворогом.

Почуття не є позитивними чи негативними. Кожна емоція має силу бути часом корисною чи неприйнятною.

Коли ви знаєте, що відчуваєте, подумайте, чи є ця емоція другом або ворогом у конкретний момент. Гнів може стати другом, коли він допомагає боротися за несправедливість. Проте це може бути ворогом, коли ви вступаєте в дискусію з колегою.

5. Беріть відповідальність за свої емоції.

Звинувачуючи свого колегу за те, що ви у поганому стані або сказавши йому, що він змушує вас почувати себе погано, випливає, що ваші емоції контролюються іншими людьми. Приймайте повну відповідальність за свої емоції і вашу здатність конкретно відповідати на ці емоції.

6. Пауза для зауваження чужих почуттів.

Ключовим компонентом для посилення емоційного інтелекту є покращення вашого розуміння того, як чують інші люди. Замість того, щоб дискутувати чи стримувати когось, з ким ви не згодні, зосередьте увагу на кращому розумінні того, що відчуває інша людина.

Почніть приділяти пильну увагу емоційним станам інших людей. Подивіться, чи можете ви визначити, як хтось відчуває себе і як ця емоція може вплинути на сприйняття та поведінку цього індивідуума.

7. Відчуйте свій прогрес.

Наприкінці кожного дня подумайте про ваш прогрес. Зверніть увагу на те, що ви зробили добре, як добре спілкувалися з колегою, який був розчарований.

Потім помітите, які області потребують вдосконалення. Можливо, ви уникали говорити зі своїм колегою, тому що ви відчували занепокоєння, або, можливо, ви отримали захист від деяких відгуків, які важко було почути. Перетворіть ці помилки в можливості робити краще в майбутньому.


Підписуйтесь та слідкуйте за нами у FacebookInstagram та Telegram 

LB LOGISTICS15-11-2018